Arrow
Arrow
Slider

AANMELDEN
banner aanmelden
Wilt u direct naar het
aanmeldingsformulier
klik dan HIER

10 jaar congres

quality logo

2007 - 2016

2007 Wondzorg een medisch specialisme
2008 Op weg naar een betere wondzorg
2009 Wanneer doen we Wat?
2010 De multidisciplinaire structuur van wondzorg
2011 Registreren maakt wondzorg beter
2012 Speerpunten in wondzorg
2013 Spelers in wondzorg
2014 Ecologie van de wond
2015 Trilogie rondom de wond
2016 'DE UITDAGING' Multidisciplinair samenwerken in wondzorg
2017 GOEDE WONDZORG 'Wat is dat?'

 

 

Gwendolyn Cazander omslagGwendolyn Cazander, vaatchirurg Ikazia Ziekenhuis
werkzaam in het Wond Expertise Centrum


WONDINFECTIES

Ook aandacht natuurlijk voor 'Wondinfecties', hiervoor komt speciaal Dr. Gwendolyn Cazander, vaatchirurg van het Wond Expertise Centrum Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam. Gwendolyn Czander is werkzaam binnen het wondelbehandelteam van het Wond Expertise Centrum dat zeer multidisciplinair werkt. Het behandelteam van het Wond Expertise Centrum bestaat uit een vaatchirurg, dermatoloog, verpleegkundig specialist, wondverpleegkundige, plastisch chirurg, internist, revalidatiearts, diabetesverpleegkundige, podotherapeut en gipsverbandmeester. Daarnaast werkt het  Wond Expertise Centrum intensief samen met huisartsen en (thuis)zorgorganisaties.

Infecties vormen een van de meest voorkomende complicaties bij slecht genezende wonden. Infecties kunnen het genezingsproces ernstig vertragen en leiden tot een veel langere behandeltijd enerzijds en veel slechtere kans op genezing anderzijds. In het worst case scenario kan een infectie leiden tot een amputatie of zelfs een levensbedreigende situatie.

Bij een infectie zijn ziekmakende micro-organismen* zoals bacteriën en virussen in de weefsels van het lichaam gedrongen. Wanneer deze micro-organismen in het lichaam komen, vermenigvuldigen deze zich. Als gevolg hiervan ontstaat een plaatselijke ontstekingsreactie. Een wondinfectie kan zowel na een operatie optreden als bij een wond die al aanwezig is. Vroege behandeling van wondinfecties valt onder "goede wondzorg" en kan de ziektelast voor de patiënt enorm beperken. Gwendolyn heeft hierin veel ervaring en kan u er alles over vertellen.


Haar voordracht voor het congres is:

Inflammatie of infectie in de gecompliceerde wond

Wat is de toekomst: Complementremmer of antibiotica?

Dr. G. Cazander, vaatchirurg, Wond Expertise Centrum Ikazia, Rotterdam

Een wondinfectie zal de wondgenezing belemmeren en onbehandeld leiden tot systemische verschijnselen met zelfs sepsis en multiorgaanfalen als levensbedreigende complicaties. Geen nieuws voor u. Maar weet u een wondinfectie te herkennen? Wat is een wondinfectie en wanneer start u antibiotica?

De progressie van bacteriële contaminatie naar kolonisatie, lokale infectie, systemische infectie, sepsis en multiorgaanfalen is niet in alle fasen goed herkenbaar. Welke signalen wijzen onomstotelijk op infectie? Het bekende rijtje ‘rubor, dolor, calor, tumor en functio laesa’ biedt geen uitkomst, alle chronische wondpatiënten hebben immers een persisterende inflammatoire reactie met dezelfde symptomen als een patiënt met een infectie. Of zijn alle chronische wonden geïnfecteerd?

Uit onderzoek blijkt in elk geval dat er een sterke associatie is van chronische wonden met bacteriële biofilms. Het reduceren van biofilm lijkt tot betere wondgenezing te leiden. Enkele bestaande wondbehandelmethoden, zoals larven en honing, kunnen biofilm bestrijden, maar hoe werkt dit? De rol van vrije bacteriën in het wondgenezingsproces is nog zeer onduidelijk en er is veel meer onderzoek nodig naar het microbioom in de chronische wond.

De vraag is zelfs of antibacteriële wondbehandelmethoden überhaupt zinvol zijn. Wellicht volstaat het om de persisterende inflammatoire respons van de chronische wond te onderdrukken in combinatie met een effectief debridement van het wondbed en wordt hierdoor de wondgenezing gestimuleerd. Aangetoond is dat een belangrijk deel van het aangeboren immuunsysteem, het complementsysteem, overactief is in chronische wonden.

Daarnaast is bewezen dat bepaalde effectieve wondbehandelmethoden, zoals behandeling met larven, complementactivatie reduceren en zo de wondgenezing bevorderen.
Complementremmers zouden daarom een toekomstige, innovatieve behandeling kunnen betekenen voor de chronische wond.