Arrow
Arrow
Slider

AANMELDEN
banner aanmelden
Wilt u direct naar het
aanmeldingsformulier
klik dan HIER

10 jaar congres

quality logo

2007 - 2016

2007 Wondzorg een medisch specialisme
2008 Op weg naar een betere wondzorg
2009 Wanneer doen we Wat?
2010 De multidisciplinaire structuur van wondzorg
2011 Registreren maakt wondzorg beter
2012 Speerpunten in wondzorg
2013 Spelers in wondzorg
2014 Ecologie van de wond
2015 Trilogie rondom de wond
2016 'DE UITDAGING' Multidisciplinair samenwerken in wondzorg
2017 GOEDE WONDZORG 'Wat is dat?'

 

Afbeeldingsresultaat voor Ruben MerschSchrijver boeken en columnist voor De Standaard. Van zijn eerste boek, "Oogklepdenken" (2012), zijn 15.000 exemplaren verkocht. Voor dit boek kreeg hij de 'Zesde Vijs': een prijs die door de organisatie SKEPP wordt toegekend aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale.

Zie ook: artikel Volkskrant


Wie heeft er gelijk...


Er wordt wat afgetwist. Al snel gaat zo'n twist over 'jij luistert nooit' versus 'jij maakt je druk over futiele details' en uiteindelijk misschien over de slaagkansen van je eventuele relatie, aldus Ruben Mersch in zijn boek 'Waarom iedereen altijd gelijk heeft'. Als de anderen niet geloven wat jij gelooft, zijn er drie mogelijkheden:

1. Ofwel zijn de anderen slecht geïnformeerd. Als ze alle relevante informatie hadden, zouden ze vanzelfsprekend inzien dat jij gelijk hebt.

2. Ofwel hebben ze wel wel alle noodzakelijke kennis, maar zijn ze jammer genoeg te dom om deze te begrijpen
3. Ofwel ze zijn intelligent genoeg en hebben toegang tot de relevante informatie maar ze zijn van kwade wille. Het zijn slechte mensen die doelbewust de feiten verdraaien om hun gelijk te halen

oogklep denkenwaarom iedereenRuben Mersch was aanhanger van de 1e optie. Vandaar dat hij besloot boeken te gaan schrijven. Zijn eerste boek was 'Oogklepdenken' en zijn tweede dus 'Waarom iedereen altijd gelijk heeft'. Want als iedereen zou weten wat hij wist zouden ze wel inzien dat hij gelijk heeft. Hij ging genuanceerd en onderbouwd beschrijven wat we wel en nog niet weten. Hij wilde het kaf van het koren scheiden en laten zien waar het bos en de bomen waren. Aantonen hoe je, al is het vaak glibberige en vol obstakels je aan het einde van het pad toch de waarheid kunt vinden. Eenmaal correct geïnformeerd zouden we onze meningsverschillen kunnen bijleggen en leefde we nog lang en gelukkig.

Dit is in het kort de gedachtengang van Ruben. Wij vonden dit zo passend bij ons Thema: Goede wondzorg, Wat is dat?, dat wij hem gevraagd hebben om ons congres te openen als key-speaker om deze gedachten verder uit een te zetten waar we de komende tijd ons voordeel mee kunnen doen. We zijn daarom zeer verheugd dat Ruben Mersch de 12e oktober bij ons spreekt op het Nationaal multidisicplinair congres voor wondprofessionals in het CineMec Theater te Ede.

Foto: Mersch-©-LieveBlancquaert


Waar gaat Ruben Mersch zijn voordracht over:

Veel ruis, weinig signaal: over de beperkingen van de wetenschap

Veel mensen zien wetenschap als een ingewikkeld machine die eenvoudige, absolute waarheden produceert. Jammer genoeg is het net iets ingewikkelder dan dat en is ook in wetenschap zekerheid een zeldzaam goedje. En zelfs als we er dan toch in slagen om wat zekerheid te pakken te krijgen dan is dit zelden voldoende om mensen te overtuigen. Ruben Mersch legt uit waarom.